Najnovije objave s Facebooka

“S.O.S. za Jadran” Vrdoljaku: odluka građanima ili ostavka!

Aktivisti i aktivistkinje koalicije udruga S.O.S. za Jadran danas (17.6.2015.) su održali prosvjednu akciju u zagrebačkom Hypo centru za vrijeme održavanja 4. konferencije o energetskoj budućnosti Hrvatske. Dolazak ministra gospodarstva na konferenciju popraćen je isticanjem višemetarskih transparenata sa zgrade Hypo centra na kojima je stajalo „Ministar prljavih poslova“, “Ugovore potpisujemo, turizam otpisujemo” i „Mala zemlja za veliku mrlju“.

„Ministar Vrdoljak mjesecima ignorira apele građana, udruga, javnih osoba i stručnjaka da obustavi postupak potpisivanja štetnih ugovora s naftnim kompanijama o bušenju Jadrana. Pozivamo ga da to konačno učini i odluku o ovom važnom pitanju prepusti građanima na referendumu. U protivnom, tražimo da podnese ostavku”, rekao je u ime koalicije S.O.S. za Jadran Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

U S.O.S za Jadran tvrde da bi potpisivanje ugovora prije referenduma koji je najavio premijer Milanović, značilo ucjenu hrvatskih građana. Naime, ukoliko sporni ugovori budu potpisani, a građani se na referendumu izjasne protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, poreznim će obveznicima biti nametnuta obaveza plaćanja odštete naftnim kompanijama. U nedavnom istraživanju javnog mnijenja čak 74% građana izjasnilo se da želi odlučivati o budućnosti Jadrana, što znači da bi ministar ignoriranjem ove činjenice mogao nanijeti izravnu štetu državnom proračunu.

„Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike prikazuju eksploataciju nafte kao put prema gospodarskom rastu i energetskoj neovisnosti Hrvatske.  Međutim, bušenje Jadrana zbog nafte predstavlja izravan rizik za turizam, ribarstvo, okoliš i ljude, dok bi neizvjesna zarada od nafte bila i 100 puta manja samo od sigurnih prihoda od turizma. Turisti Hrvatsku doživljavaju kao destinaciju neokaljanih prirodnih ljepota i takvim se bogatstvom ne trebamo kockati zbog profita malog broja ljudi, od čega prosječni građanin ima puno više štete nego koristi, “ zaključio je Luka Tomac iz Zelene akcije, članice koalicije S.O.S. za Jadran.

(c) Marina Paulenka

Više fotografija na linku.