Najnovije objave s Facebooka

Dan akcije protiv bušenja Jadrana zbog nafte – 11.7.2015.

Cilj akcije

Koalicija okolišnih udruga S.O.S. za Jadran poziva sve građanke i građane, javne osobe, organizacije civilnog društva, sindikate, itd. da se uključe u nacionalni dan akcije koji će se održati 11. srpnja 2015. godine.

Očito je kako ni sadašnja ni buduća vlada neće biti u stanju zaštititi Jadran, već ignorirajući glas javnosti, naše najvrjednije blago žele predati u ruke naftnim korporacijama, čime nanose štetu ljudima, okolišu i državi.

Vlada se priprema na potpisivanje ugovora s naftnim kompanijama, no borba za očuvanje Jadranskog mora od naftnog zagađenja ne prestaje. Vrijeme je da građanke i građani preuzmu odgovornost i pokažu da se njihov glas ne smije gaziti. Sada je na nama da zaštitimo Jadran!

brusnik

Glavne poruke

 • Tražimo od Vlade RH da NE potpisuje ugovore s potencijalnim koncesionarima.
 • Tražimo moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranskom moru.
 • Nigdje na Zemlji ne postoji primjer uspješnog suživota turizma, koji se temelji na čistom i očuvanom okolišu, s naftnim platformama. Eksploatacija nafte uništit će turizam na našem dijelu Jadrana.
 • Eksploatacija nafte u Jadranu značila bi povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu i marikulturi.
 • Eksploataciju i transport nafte znanstvenici smatraju najvećom prijetnjom morskom okolišu. Prosječan broj izljeva nafte u zadnjih 15 godina u Sjevernom moru iznosi 600 godišnje, odnosno ČAK 11 IZLJEVA NAFTE TJEDNO!!!
 • Građani/ke nemaju nikakva jamstva da će eksploatacija nafte na Jadranu pridonijeti povećanju njihova životnog standarda. Većina profita išla bi naftnim kompanijama, dok od turizma izravno i neizravno žive stotine tisuća ljudi.
 • Eksploatacija nafte na Jadranu znači kvalitetna radna mjesta – ZA STRANE STRUČNJAKE/KINJE! Za razliku od turizma, bušenje Jadrana zbog nafte ne bi otvorilo značajan broj radnih mjesta jer naftne kompanije imaju potpunu slobodu u određivanju uvjeta zapošljavanja.
 • Energetsku neovisnost Hrvatskoj jamče obnovljivi izvori energije, a ne fosilna goriva prošlih stoljeća.
 • Tvrdnja da će energenti biti jeftiniji jer ih sami eksploatiramo je najobičniji politički spin. Hrvatska energetika u budućnosti sve će više ovisiti o međunarodnim kretanjima cijena na tržištu.
 • Znanost jasno kaže kako 80% poznatih zaliha fosilnih goriva mora ostati pod zemljom ako želimo izbjeći daljnje katastrofalne posljedice klimatskih promjena, poput velikih poplava koje su pogodile našu regiju u svibnju 2014.
 • Hrvatska nije u stanju nadzirati tankere i talijanske krivolovce u vlastitim teritorijalnim vodama. Kako onda misli kontrolirati rad međunarodnih naftnih korporacija?
 • Hrvatska ima povijest incidenata pri eksploataciji ugljikovodika. 1979. je na bušotini Milna-1 (Brač) probušeno plinsko ležište sa sumporovodikom (najotrovniji plin u prirodi), no srećom je izbjegnuta katastrofa.
 • U Italiji naftu buše korporacije pod zaštitom političara dok se lokalno stanovništvo buni i trpi štete. Je li to i naša budućnost?
 • Lokalne zajednice i dvije velike županije su protiv! Ministar Vrdoljak ne želi referendum jer je javnost protiv. Za koga radi ministar kad ne radi za interes hrvatske javnosti?
 • Bušenje hrvatskog Jadrana izrugivanje je našoj kulturi, tradiciji i baštini. Kada bismo i zanemarili sve gore navedeno i razmišljali samo o emotivnoj i nematerijalnoj vrijednosti onoga što ugrožavamo, smatramo da bi to samo po sebi bio dovoljan argument protiv bušenja.

akcija ugovori

Kako se uključiti u dan akcije

Ovisno o Vašim kapacitetima, možete sudjelovati na različite načine.

Mogući načini sudjelovanja:

 • Jednostavna ulična foto-akcija s transparentom*:

S.O.S. za Jadran – (vaš grad) protiv zagađenja naftom

ili

S.O.S. za Jadran – (vaš grad) protiv bušenja nafte

Za transparent možete koristiti i gore navedene poruke, npr. „Želimo odlučivati o Jadranu!“, „Referendum o bušenju Jadrana!“, „NE štetnim ugovorima za Jadran!“, itd.

*Transparent možete izraditi sprejem ili betonskom bojom na bazi vode – dovoljno je oko pola litre boje. Kao podlogu možete iskoristiti staru plahtu, komad platna ili veći komad kartona. U slučaju da imate pristup projektoru, tekst transparenta možete projicirati na platno pričvršćeno na zid te ocrtati konture teksta koje se kasnije ispune bojom/sprejem. Uračunajte da transparentu treba par sati za sušenje. Ne brinite oko kvalitete transparenta, bitna je poruka koju šaljete.

 • Možete se fotografirati s Vašom osobnom porukom protiv bušenja Jadrana – jednostavno ispišite poruku na papir ili slično.
 • Ako želite napraviti više od foto-akcije s transparentom, možete organizirati i konferenciju za novinare. Ako vam treba pomoć oko pisanja priopćenja za medije, možete nam se javiti (maruska@zelena-akcija.hr) ili iskoristiti gore navedene glavne poruke.
 • Ako nemate mogućnosti ili kapaciteta za organiziranje akcije ili konferencije za medije, možete jednostavno objesiti transparent ili plahtu s ispisanom porukom na vaš balkon/prozor/itd.
 • Ukoliko imate vremena i želite biti kreativni, možete snimiti i kratki video.

Društveni mediji

11. srpnja možete se uključiti i u online akciju.

Za objave na društvenim medijima (facebook, twitter), koristite #SOSzaJadran i #NEnafti . Uz tweetove možete podijeliti i fotografije s vašim porukama.

Primjeri tweetova upućenih Vladi RH:

.@VladaRH i #SaborRH ne štite #Jadran. Građani sada sami preuzimaju odgovornost! #SOSzaJadran #NEnafti

Građani traže od @VladaRH da NE potpisuje ugovore s naftnim kompanijama! #SOSzaJadran #NEnafti

Tražimo moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u #Jadran @VladaRH #SOSzaJadran #NEnafti

Gdje slati Vaše materijale

Danom akcije želimo pokazati kako protivljenje ovom štetnom projektu iz dana u dan sve više raste te da nećemo odustati od obrane našeg zajedničkog blaga. Stoga nam pošaljite svoje fotografije, videa i slično na email adresu: kontakt@soszajadran.hr s naslovom e-maila: ‘Dan akcije za Jadran’.

»Poziv na dan akcije u pdf formatu možete skinuti na linku te proslijediti dalje.

»Link na Facebook događaj.

srđ je naš