Najnovije objave s Facebooka

Otpor nafti u Italiji – “Festival a Trivelle Zero” (Festival nula bušotina)

Izvještava Dušica Radojčić iz Udruge Zelena Istra, članice koalicije S.O.S. za Jadran.

U svibnju 2015. u Lancianu, gradiću od 60-ak tisuća stanovnika u blizini Pescare, organiziran je prosvjed protiv izgradnje naftne platforme Ombrina u moru ispred Pescare na kojem je sudjelovalo čak 60.000 ljudi. Istim povodom je 2013. u Pescari organiziran prosvjed na kojem je sudjelovalo 40.000 ljudi.

cropped-noombrinapiazzabassa1

Zaista velike brojke. Zato je vrijedilo prihvatiti poziv kolega iz Italije i otići u San Vito, malo turističko mjesto pored Pescare, na “Festival a Trivelle Zero” (Festival nula bušotina – anulirajmo bušotine na Jadranu) u organizaciji građanske inicijative ‘NO Ombrina’.

Pet dana diskusija, sastanaka i okruglih stolova s ciljem razmjene iskustva i planiranja aktivnosti među aktivistima iz raznih krajeva Italije te koncerata aktivistički angažiranih talijanskih repera koji se ne ustručavaju direktnog javnog zagovaranja

a koncert završavaju s “El pueblo unido jamas sera vencido” (poslušajte ovdje), ali i s ciljem izgradnje solidarnosti i to naročito prekogranične kad je bušenje nafte na Jadranu u pitanju. Borba protiv naftnih bušotina na jednoj strani Jadrana besmislena je ukoliko se druga strana prepusti naftnim kompanijama.

Jadran je malo, zatvoreno i plitko more, prosječno široko samo 160 km. Ako se prisjetimo 2002. i potonuća tankera Prestige na čak 250 km od španjolske obale, kada je naftna mrlja zagadila cijelu obalu regije od oko 900 km , možemo si vrlo jasno zamisliti što bi se dogodilo u slučaju izljevanja nafte u Jadranskom moru. Priliku sam iskoristila da Talijane upoznam s trenutnom situacijom u Hrvatskoj i planovima za eksploataciju nafte u budućnosti te da dogovorimo neke prve zajedničke aktivnosti, u koje ćemo uključiti i inicijative i organizacije iz Albanije, Crne Gore, BiH i Slovenija – iz svih zemalja s obalama na Jadranu.

Concerto99Posse2

Odnosi jadranskih država obilježeni su političkim problemima povezanim s neriješenim pitanjima granica ili prava na eksploataciju resursa (poput ribarstva) pa pitanja održivosti i zaštite resursa uvijek ostaju u drugom planu. Autistične nacionalne politike planiranja maksimalnog korištenja resursa nikada ne uzimaju u obzir dugoročno kumulativno djelovanje, dovodeći u pitanje njegovu održivost. Planovi za eksploataciju nafte u Jadranskom moru Italije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije, koje Vlade tih zemalja donose neovisno jedne o drugima, primjer su koji najbolje ilustrira situaciju. Da bismo pokušali izbjeći “tragediju zajedničkog dobra” vođenu idejom prava na prekomjernu eksploataciju “jer i susjedi to čine”, povezat ćemo napore osvješćivanja koje poduzimaju okolišne organizacije u u pojedinim zemljama Jadrana. Kompetitivnu politiku, uzajamno optuživanje i nametanje agresivnog javnog diskursa koji diktira politika zamijenit ćemo razmjenom informacija, suradnjom i zajedničkim djelovanjem na područjima koja najviše opterećuju prostor i resurse Jadrana.

Poslušajte intervju (na talijanskom) s Dušicom Radojčić za talijansku regionalnu televiziju RAI.