Najnovije objave s Facebooka

S.O.S za Jadran pozdravlja odluku da se obustavi bušenje Jadrana

Na jučerašnjoj (28.10.2015.) konvenciji “Put Jadransko-jonske makroregije” u Ortoni, izaslanik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji, Ilija Želalić, izjavio je kako je Hrvatska obustavila projekt eksploatacije nafte u hrvatskom Jadranu radi očuvanja turizma te poručio Talijanima da bi trebali slijediti ovaj primjer, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

“Hrvatska je zbog zaštite svoje obale obustavila projekte platformi za istraživanje nafte u Jadranskom moru i mislim da biste i vi u Italiji na suprotnoj strani Jadrana morali razmisliti o toj mogućnosti. Radi se o velikoj opasnosti za Jadran“, istaknuo je Želalić.

“Resurs turizma je najvažniji resurs koje trebaju razvijati zemlje koje graniče na ovom moru. Nafta postoji u drugim mjestima”, dodao je izaslanik Veleposlanstva RH u Italiji.

Izjave hrvatskog predstavnika u Italiji uslijedile su ubrzo nakon velikog sastanka okolišnih organizaciju u Splitu u utorak 27.10., na kojem su se okupili predstavnici okolišnih organizacija i građanskih inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije s ciljem pokretanja zajedničke platforme za zaštitu čitavog Jadrana od naftnog zagađenja.

„S velikom smo radošću primili vijest da je ova priča za nas napokon završena. Od početka smo glasno kritizirali projekt koji bi ugrozio eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Drago nam je da su vladajući odlučili poštivati volju svojih birača/ica. Odustajanje od eksploatacije nafte s Hrvatske strane smatramo pobjedom zdravog razuma, a naši napori će i dalje biti usmjereni na pružanje podrške mnogobrojnim talijanskim udrugama, inicijativama i građanima u borbi za očuvanje ionako ugroženog Jadranskog mora“, poručuje Marija Tomac, predstavnica Greenpeacea u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare koju je organizirala koalicija S.O.S. za Jadran u utorak u Splitu objavljeni su rezultati najnovijeg istraživanja koje je provela agencija Ipsos Puls, a koji su pokazali kako se javno mnijenje uvelike promijenilo od prošle godine te se sada većina hrvatskih građana i građanki protivi bušenju Jadrana, posebice u Dalmaciji i priobalju.

***************************************************************************************************************

Nakon što smo jučer poslali priopćenje, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova rekavši kako su “izjave dužnosnika veleposlanstva RH u Italiji pogrešno interpretirane”. Pitamo se radi li se zaista o tome ili pak navedeni dužnik smatra kako Hrvatska ne bi trebala krenuti u ovaj opasan projekt pa je riječ o još jednom spinu od strane Vlade RH.

Rezultati istraživanja: http://soszajadran.hr/2015/10/27/jadranske-zemlje-ujedinjene-u-borbi-protiv-eksploatacije-nafte/

Izvor: ANSA http://www.ansa.it/web/notizie/canali/energiaeambiente/energietradizionali/2015/10/28/trivelle-croazia-sospende-progetti-in-adriatico_4f526076-0fb0-443f-876c-410be7b299f5.html