S.O.S. ZA JADRAN: BEZ NAFTNOG ZAGAĐENJA!

 

CILJ KAMPANJE

Cilj kampanje S.O.S. za Jadran je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani.

Namjera Vlade Republike Hrvatske (RH) da s koncesionarima potpiše štetne ugovore o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu je neprihvatljiva. Tražimo od Vlade da proglasi moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranskom moru.

Naftne kompanije svakim danom sve više smanjuju proračune za nova istraživanja i obustavljaju planove crpljenja nafte i plina na novim područjima. Također, živimo u doba dramatičnih zaokreta u energetskom sektoru radi klimatskih promjena te smatramo da sve više stručnjaka/kinja i političara/ki mora uvidjeti da budućnost energetike na Jadranu nije nafta, već obnovljivi izvori energije.

TKO SMO

Namjera nam je u kampanju uključiti što veći broj inicijativa i organizacija. Trenutno kampanju vode udruge iz nacionalne okolišne mreže Zeleni forum: Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb) u suradnji s Greenpeace Hrvatska i WWF Adria.

Zajedno s ostalim zainteresiranim udrugama i građanskim inicijativama, odlučni smo boriti se protiv štetnog projekta istraživanje i eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Zbog toga smo pokrenuli ovu internetsku stranicu na kojoj će se građani i građanke moći informirati o cijeloj problematici kao i o aktivnostima unutar kampanje.

ZAŠTO JE BUŠENJE NAFTE NA JADRANU PROBLEM

    • U slučaju bilo kakve nesreće, istraživanje i potencijalna eksploatacija nafte ugrozili bi eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Ovaj štetan projekt produljit će ovisnost Hrvatske o fosilnim gorivima te doprinijeti produbljenju klimatske krize koja već ima katastrofalne posljedice za ljude (npr. ekstremne vremenske prilike koje uzrokuju poplave i suše).
    • Vlada RH i dalje ulaže u projekte bazirane na zastarjelim tehnologijama u vrijeme kada postoje jasne alternative fosilnim gorivima. Prema novom izvještaju Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije, obnovljivi izvori energije (OIE) bili su cjenovno kompetitivni s fosilnim gorivima u 2014. godini. Štoviše, to međuvladino tijelo naglašava kako su stajališta da su tehnologije OIE skupe ili nekompetitivne zastarjela.
    • Bušenje nafte na Jadranu ugrožava turizam, jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva koja, ne samo da zapošljava velik broj ljudi, već i redovito čini oko 15% ili više godišnjeg BDP-a Hrvatske. To ga čini jednom od rijetkih stabilnih grana hrvatskog gospodarstva. Bušenje ugrožava i ribarstvo koje zapošljava veliki broj ljudi tijekom cijele godine, posebno u područjima koja nemaju većih mogućnosti zapošljavanja, poput otoka i malih primorskih gradova (2003. izvezeno je oko 114 milijuna dolara u vrijednosti vrhunske morske ribe).
    • Čak i među tvrtkama koje su predstavljene kao “najbolje”, “najprofesionalnije” i “najsigurnije “, poput BP-a ili Shell-a, katastrofalne se pogreške i dalje događaju, a izravna odgovornost koju su takve tvrtke snosile za učinjenu štetu je, nažalost, minimalna. Šteta takvih pogrešaka neprocjenjiva je za okoliš, životinje, ali i građane i građanke koji tamo žive te koji neposredno i posredno ovise o Jadranu. Podsjećamo da se morska struja u Jadranu kreće od juga do sjevera na istočnoj (hrvatskoj) obali i od sjevera prema jugu na zapadnoj (talijanskoj) obali, što znači da bi se izljev nafte bilo gdje vrlo brzo proširio po cijeloj obali Hrvatske te na susjednu Italiju. Jadransko je more, kao i cijelo Sredozemlje, izuzetno osjetljivo zbog spore izmjene morske vode za koju je potrebno čak 80 godina.
    • Cijeli je proces provedbe javnog nadmetanja, „donošenja“ Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu te izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš bio netransparentan i užurban. Dozvolu za seizmičko snimanje Jadrana, koje je provodila britanska tvrtka Spectrum Geo Ltd. od rujna 2013. do siječnja 2014., izdalo je Ministarstvo gospodarstva tajnim ugovorom i to bez javnog nadmetanja. Odluka o dodjeli koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu donesena je 2. siječnja 2015. na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH, bez ikakve prethodne javne rasprave ili tematske sjednice u Saboru. Sama činjenica da cijeli proces vodi jedno ministarstvo te užurbano uspostavljena Agencija za ugljikovodike otvara prostor korupciji i potpisivanju štetnih ugovora.

Ovo su samo neki od razloga zašto smatramo planiran projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu neprihvatljivim. Za više informacija pogledajte priopćenja povodom zagovaračkih akcija (nalaze se na ovoj internetskoj stranici) ili snimku tribine koju je Zeleni forum organizirao u prosincu 2014.